What is NAP
Previous theme H2OLLAND homepage
Next theme
Previous project

Atelier PRO Architekten b.v.

Car Park Laakhaven, The Hague, 1995

The public underground parking facility (1.400 places) in the former harbour basin of Laakhaven takes the form of a 350 metres-long, two-storey tunnel between the roads Rijswijkseweg and Leeghwaterplein. Although the roof of the tunnel is underwater, its floor is paradoxically on ‘drained land’. The tunnel side walls rest in a largely waterproof natural stratum of clay, and any seepage water is pumped away - the same principle as used for the Dutch polders. This clay is covered with concrete slabs to form the floor of the lower parking level. The car park is ventilated using jet fans like a conventional tunnel and its ceilings are therefore streamlined.

project details



Next project
Exposition page with all themes
All projects for this theme